QUÈ ÉS LA FISIOTERÀPIA RESPIRATÒRIA PEDIÀTRICA?

És una especialització de la fisioteràpia que ha desenvolupat tècniques per el tractament d’aquelles alteracions que poden afectar l’aparell respiratòri dels nostres nens/es. Es cuida per tant,  del tractament de les malalties respiratòries del nen, així com de les complicacions pulmonars que es presenten al llarg de malalties neurològiques i/o motores pediàtriques.

 

PERQUÈ ÉS IMPORTANT CONÈIXER LA FISIOTERÀPIA RESPIRATÒRIA EN PEDIATRIA?

Actualment existeix una elevada incidència de malalties respiratòries en edat infantil, i estan descrites com a factors relacionats l’augment de naixaments de nadons prematurs (per el seu grau d’immaduresa a nivell pulmonar), naixament per cessàries o excès d’antibiòtics en el part i en edats infantils (alteració de la microbiota), augment d’alèrgies, factors ambientals, exposició a tòxics com el tabac o la contaminació, contagis recurrents provocats per l’assistència a escoles bressol en edats tempranes… Tots aquests poden ser factors que els faran més susceptibles a patir malalties respiratòries.

El resultat de tot això provoca que siguin nens/es que van sovint a urgències o serveis pediàtrics, provocant angoixa i alarma a les famíles. Sovint són nens que tenen un excés de mucositat durant un temps perllongat, tant en les vies respiratòries superiors (nas, sinus nassals i faringe) com en les vies respiratòries inferiors (pulmons), i que els tractaments convencionals no son capaços d’eliminar.

La fisioteràpia respiratòria és una eina fonamental per prevenir, curar i estabilitzar les alteracions que afecten el sistema respiratòri, el que contribueix a que puguin respirar millor i es tradueix en una millor qualitat de vida dels nens i les seves famílies. Per tot això conèixer que és i com és la seva aplicació, resulta molt important per tots aquells pares de nenes amb tendència a patir alteracions pulmonars.

Aquesta especialitat de la fisioteràpia serà de vital importància en problemes respiratòris associats a patologies neurològiques, sindromes cromosòmics (fibrosis quistica entre d’altres) i sobretot malalties neuromusculars, on està afectada la mecànica ventilatòria.

També durant els mesos d’hivern i durant la primera infància s’acostuma a patir més de bronquiolitis, refredats de vies altes, pneumonies, etc i serà molt important poder-ho tractar des de la fisioteràpia podent evitar el desenvolupament d’asma posterior despres d’infeccions respiratòries recurrents.

 

QUINS SÓN ELS OBJECTIUS D’UNA SESSIÓ DE FISIOTERÀPIA RESPIRATÒRIA?
  • Millorar la funció respiratòria tant de les vies superiors (nas, sinus i faringe) com de les inferiors (pulmons).
  • Eliminar l’excés de mucositats de les vies respiratòries, afavorint la ràpida resolució dels processos respiratoris: bronquitis, sinusitis, pneumònia…
  • Prevenir les recaigudes, gràcies a la formació dels pares per que aprenguin com fer, en cada cas individualitzat, una bona higiene nasal.
QUINS SÓN ELS SEUS BENEFICIS?

La fisioteràpia respiratòria, en pediatria, s’ha de considerar com una possibilitat de tractament molt poderosa, paral·lel a la terapèutica farmacològica en les malalties respiratòries.

Gràcies al drenatge de mucositats aconseguim uns beneficis que augmenten la qualitat de vida del nen/a i, en conseqüència de l’entorn familiar.

  • Ajudem al seu fill/a a respirar millor gràcies a l’eliminació de secrecions “mocs” de les vies respiratòries superiors (refredats), mitges (bronquitis/bronquiolitis) i inferiors (fase de resolució de pneumònies).
  • Augmentem el benestar general (millora la qualitat de vida del nen/a i de la família) mobilitzant la mucositat s’aconsegueix disminuïr la tos i això afavoreix que el nen/a respiri millor i per tant menjarà i dormirà millor.
  • Disminueix la duració dels processos respiratòris i disminueix el temps de medicació. La Pneumònia, Bronquiolitis, Bronquitis, Asma, Refredats persistents… evolucionen de manera més favorable i es resolen amb major rapidesa si s’efectua un adequat abordatge des de la combinació de la fisioteràpia respiratòria i el tractament mèdic, en cada cas.
  • Evita sobreinfeccions y complicacions respiratòries.
  • Prevé les recaigudes.
COM HO TRACTA?
  • Conjunt de tècniques instrumentalitzades i manuals que afavoreixen la variació del flux ventilatori.
  • Abandonem antics mètodes com el “clapping”, drenatge postural i espiracions forçades, CONTRAINDICADES ACTUALMENT, ja que afavoreixen l’espasme muscular bronquial.
  • Són tècniques NO INVASIVES, SENSE EFECTES SECUNDARIS I SENSE DOLOR.
  • Les sessions tenen una duració aproximada de 30 a 45 minuts.
  • Els resultats acostumen a ser immediats.
QUINES SÓN LES CONTRAINDICACIONS?
  • Febre >38’5ºC.
  • Una taxa de sibil·làncies (“pitos”) que predomini per sobre de la mucositat (es valora amb auscultació pulmonar).
  • Malformacions concretes de les vies respiratòries.

Tornar al catàleg de Serveis