OSTEOPATIA EN PEDIATRIA

L’art de l’osteopatia pediàtrica consisteix en conèixer molt bé en que és el que està afectat, la seva etiologa i saber com tractar- ho. El tractament osteopàtic en el nounat és una disciplina cada cop més coneguda per la seva eficàcia i prevenció. Va iniciar el camí Viola Frymnan a EEUU i es va continuar a França on existeix una gran tradició de l’osteopatia pediàtrica.

NOUNATS I LACTANTS

En el moment del naixament poden existir dificultats i que es requereixin ajudes instrumentals (fòrceps, espàtules, ventoses,..) que poden afectar al nen acabat de néixer provocant tensions.

Molts nadons neixen amb deformacions cranials a causa del pas pel canal del part, normalment aquestes es resolen soles de forma espontània a mida que passen els dies i inicien les funcions de succió, plor, moviment… Tot i així de vegades aquesta resolució pot ser incomplerta, especialment en aquests parts més difícils o instrumentalitzats.

Aquestes tensions cranials i cervicals poden conduir a asimetries de la boca, creant transtorns de succió, i com a conseqüència, influir en l’erupció de les dents o provocar malformacions en les arcades dentals. Una succió alterada podrà condicionar a una ingesta d’aire durant la presa, podent provocar regurgitacions, gasos, malestar, còlics recurrents i alteracions en el transit intestinal del nadó. És en aquest moment quan les tècniques que s’utilitzen en l’osteopatia pediàtrica esdevenen més importants.

S’utilitzen tècniques estructurals i funcionals on s’exerceix una sèrie de presions molt suaus per tractar les “deformitats” cranials i resoldre tensions en el nadó.

El tractament osteopàtic pels còlics tenen molt bons resultats. Si a més sumem un bon assessorament per millorar la postura i la presa “agarre” els resultats es veuran des de la primera sessió amb un bebé més tranquil.

El fet que la nostra osteòpata també sigui assessora de lactància materna farà que si teniu qualsevol dificultat o dubte en l’establiment de la lactància, li podeu consultar durant la visita osteopàtica.

 

NENS

A l’arribar als 6-7 anys les tècniques que s’utilitzen ja són molt semblants a les utilitzades amb els adults. Estem en un procés de creixement i és molt important fer un seguiment per evitar possibles deformitats. Valorar la postura, asimetries en les extremitats, dificultats en l’esport, molèsties que ens explica,… seran punts claus a tenir en compte en l’exploració i tractament del nen.

 

QUAN L’OSTEOPATIA POT AJUDAR EN L’EDAT PEDIÀTRICA?

  • Signes de disconfort: plor, crits, irritabilitat, trastorns del son
  • Dificultats en la instauració de la lactància materna o alimentació
  • Còlics, gasos, només gira cap a un costat el cap, té un ull més obert que l’altre,…
  • Infeccions d’oïda de repetició
  • Problemes dentals i de sinusitis
  • Problemes de comportament i dificultats d’aprenentatge
  • Problemes respiratoris
  • Problemes musculo-esquelètics
  • Torticolis

 

L’osteòpata no pretén suplir la figura del metge, per tant davant de qualsevol dubte sobre la salut del vostre infant, malestar, febre,… recomanem anar al pediatre perquè ho valori.

 

PROPOSTA DE TRACTAMENT OSTEOPÀTIC DURANT L’EDAT  PEDIÀTRICA

En el nadó recomanem una revisió durant els primers mesos de vida. Com abans sigui la sessió, abans es podrà realitzar aquesta revisió i alliberar possibles tensions mecàniques que hagin pogut patir durant el part. Proporcionant un millor benestar i reduint les compensacions i adaptacions.

En el nen recomanem fer una revisió si apareixen dolors, males postures, asimetries,… per fer-ne una valoració i evitar possibles deformitats.

 

QUÈ POTS ESPERAR DE LA SESSIÓ OSTEOPÀTICA PEDIÀTRICA?

Durant la primera visita es crearà la història clínica del nadó (on es realitzaran preguntes sobre el part, alimentació, son, plors, malalties,…). Important que estigui acompanyat pel seu tutor legal i es faciliti la informació clínica en relació a la salut del pacient que es requereixi. Seguidament es realitzarà una exploració i i tractament amb tècniques molt suaus per resoldre les tensions que s’hagin trobat.

Tornar al catàleg de Serveis